søndag 29. mai 2011

Det var en gang...



Folkeeventyrene er en viktig del av den muntlige fortellertradisjonen. Sist time bestemte vi oss for å videreføre denne tradisjonen ved å fortelle eventyr for en første klasse ved Byåsen barneskole. Mer om dette onsdag 1. juni. Møt på det vanlige rommet (nede på bilskolen)
 .
Visste du forresten at opphavsretten til et åndsverk varer 70 år etter opphavsmannens levetid? Det betyr blant annet at vi fritt kan benytte oss av de vakre tegningene til Th. Kittelsen.

onsdag 25. mai 2011

Finn dine gamle helter på Flickr

  
Foto: Flickr/ Nasjonalbiblioteket 






Bilder kan brukes til så mangt. Man kan  for eksempel henge dem opp på veggen, legge dem i en skuff, ha dem på mobilen eller laste dem opp på en blogg. Nå er det imiidlertid slik at du kan ikke hva som helst hvor som helst.  Før du gjør det, må du sjekke om bildet er beskyttet av åndsverkloven.  Bilder og andre åndsverk som er lagt ut Creative Commons-lisens kan trygt brukes. I bloggen til Virrvarr kan du lese kort og lettfattelig om hva dette innebærer.

De fleste bildene i denne bloggen er hentet fra FlickrCC. Det er også mulig å bruke den generelle Flickr -basen, bare sjekk CC-lisensen først. Det finnes mange andre databaser også,  blant annet har Google eget nettsted for CC-søk. Tilsvarende gjelder for andre medier som film, musikk med mere.

tirsdag 24. mai 2011

Se og bli sett

Foto: FlickCC
Les og bli lest! Når man blogger, skriver man for et større fellesskap. Det gir muligheter for å lære av hva andre har gjort, og det gir muligheter for at andre kan lære av deg. Selv lærer jeg mye nettopp ved å lese andres blogger, og å følge med i hva andre gjør.

Nå skal dere lenke opp til hverandres blogger. Dessuten kan dere gjerne lete opp andre elevblogger. Kanskje finner du noe som kan inspirere? Bloggen din skal etter hvert bli et lite skattekammer hvor du kan samle gode lenker og kloke tanker. Altså, ingen grunn til å nøle - sett igang!

mandag 23. mai 2011

Gniredruv


Foto: FlickCC
 eller vurdering om du vil... Som nevnt er det ikke helt klart hvorvidt sammensatte tekster skal sortere under skriftlig eller muntlig. Dette handler simpelthen om at skillet mellom de to karakterene er kunstig. Vi må bare finne en best mulig løsning, og jeg tror det betyr en "ja, takk begge deler".-løsning.  Det som viser kompetanse i sammensatte tekster går på muntlig karakter, mens skrivekompetansen naturlig sorterer under den skriftlige karakteren.

onsdag 18. mai 2011

Visste du at Bjørnson blogget?


Foto: Anders Beer Wilse
Eier: Nasjonalbiblioteket

 Bjørnstjerne Bjørnson var en ivrig skribent og samfunnsdebattant. Det er lett å tenke seg at han ville vært en flittig blogger. Din oppgave er å sette deg inn i Bjørnsons sted. Du skal altså være selveste Bjørnson. Skriv om en sak som opptar deg.

Eller kanskje har du lyst til å ta på deg skoene til Camilla Collett? Hun var en modig kvinne, og en av få kvinner som skrev seg inn i norsk offentlighet på denne tiden.

søndag 15. mai 2011

Om å ha snakketøyet i orden

Foto: FlickrCC

Etter den lille runden om "hvordan vurdere kompetanse i norsk muntlig", følte jeg behov for å søke til kilden, altså Utdanningsdirektoratet (Udir). Nysgjerrigheten ble vekket da jeg fant artikkelen Fire myter om karakterer i skolen. Den første myten handler om at elevens innsats ikke teller lenger, og jeg siterer: "En karakter i et fag skal si noe om elevens faglige nivå. Innsats der eleven gjennom deltakelse viser sin kompetanse i faget, gir selvsagt læreren grunnlag for vurdering. (...).  Sunn fornuft gjelder heldigvis fortsatt.

Når det er sagt, så skjønner jeg at dere kan bli usikre på hva som egentlig gjelder. Jobben min er å sikre at vi har noenlunde samme forståelse for hva som er gangbar praksis. Jeg vil at dere skal lære mest mulig, og den læringen tror jeg skjer best gjennom aktiv deltakelse.

Ellers må jeg jo si at det er grunn til å stusse når Udir stadig må gå ut å dementere det de mener er misforståelser og myter knyttet til den nye vurderingsforskriften. Udir har fått mye pepper på grunn av forumleringene i nevnte forskrift, også undertegnede har hevet røsten i offentlighet.

Barnet har fått et navn

Egenprodusert garnsurr
Takk til Erika som har navngitt klassebloggen vår! Der trådene samles er et navn som favner det sprikende norskfaget på en god måte. Vi får gjøre vårt beste for å leve opp til navnet. Vi markerer denne begivenheten en liten kakefest. Nærmere dato kommer (det er alltid godt å ha noe å se fram til).

Tiden flyr på lette vinger

I dag gjorde Mia meg oppmerksom på at tiden flyr fortere enn jeg kanskje tror. "Tiden lar seg ikke binde som en annen hest" heter det i et gammelt ordtak. Nå har jeg fått informasjon om eksamen m.m., og ser at det blir vanskelig å gjennomføre som planlagt. Fagsamtalene blir derfor etter eksamen, og går inn som en del av læringsarbeidet deres.

Gratulerer med dagen!

Med Wergeland og Bjørnson i bakhodet, og vakre toner fra Edvard Grieg og Aasmund Olavsson Vinje, håper jeg dere kommer i den rette stemningen. Ha en fin dag!

tirsdag 10. mai 2011

Snakk om det!

Foto: FlickrCC
Nå er det deres tur til å føre samtalen. På onsdag begynner vi med forberedelser av fagsamtaler. Gruppene og oppgavene blir lagt ut så snart de er klare.Tenk så godt med en lærer som som bare sitter stille og lytter på hva elevene sier...

fredag 6. mai 2011

Fiksjon eller virkelighet?

Foto: flickrCC.com
I disse dager går litteraturfestivalen Æ Å av stabelen i Trondheim. Her får dere mulighet til å treffe forfatterne  Frode Grytten, Marte Huke, Lars Amund Vaage og mange flere. Ikke minst kunne det være spennende å høre om Sigbjørn Skådens kunstprosjekt De fortapte barns frelser. Under psudeonymet Ihpils (norsk:gjenferd) skriver han en blogg om ung lesbisk same som til slutt begår selvmord. Boka er basert på bloggen, og gir seg ut for være autentisk, men blir altså avslørt.

«Planen var hele tida å stå fram. Jeg ønsker å få leserne til å tenke over hvordan mediene fungerer. Internett tvinger oss til å reflektere over sannhet og løgn på en ny måte. Redaktørleddet er blitt borte, dermed er det ikke lenger noen kvalitetssjekk eller sannhetskontroll av det som publiseres. Nå kan hvem som helst legge ut hva som helst,» sier Skåden. (http://barnebokkritikk.no/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=181).

onsdag 4. mai 2011

Jeg, som kun behøver et glimt av Solen

Foto: FlickCC
Hvis Henrik Wergeland hadde levd i dag ville han vært 203 år gammel. Dessverre døde han ung, men diktningen og engasjementet hans lever videre. Vi vier timen til Wergeland, leser og reflekterer over noen av diktene hans, og skriver noen utvalgte ord på bloggen.

Alle mennesker bærer himmelen i seg

CC-lisensert bilde fra flickr.com
Det mente folkedikteren, demokraten, rabulisten, presten og kvinneelskeren Henrik Wergeland. En mann av store følelser og mange ord. Det er skrevet mye om mennesket og dikteren Henrik Wergeland. Han hadde utvilsomt et stort hjerte, og arbeidet med glød for jødesaken, folkeopplysning, dyrenes rettigheter og en fri nasjon. Han var et barn av opplysningstiden, og med tro på idealene fra den franske revolusjon.

Samtidig var han romantiker på sin hals, og hevdet dikterens geniale rett til å dikte fritt. Diktene hans fikk blandet mottakelse av samtiden. En av dem som  hadde vanskelig for å svelge Wergelands oversvømmende dikt var Johan Sebastian Welhaven, som mente diktning først og fremst handlet om klarhet, harmoni og kontroll. Welhaven mente dessuten at hvis Norge skulle være en kulturnasjon, måtte vi holde på båndene til Danmark og Europa. De to W-ene havnet en livslang strid om poesi og politikk. Da var det ikke så lett å være Camilla Collett, som ble dratt mellom sin ulykkelige forelskelse til Welhaven og lojalitet mot broren (men den historien kan vi ikke ta her...).

mandag 2. mai 2011

Nasjonalromantisk morgenstemning

Følg med, følg med

CC-lisens fra www.flickr.com
Det fine med en blogg er at den så lett kan deles med andre. Husk å send bloggadressen til meg, så jeg får den inn på den felles klasselista. I tillegg vil jeg at dere skal lenke til hverandres blogger. Det er artig å være i gang, og jeg gleder meg til å se bloggene deres. Og husk, skulle dere trenge en avveksling, så er det bare å ta en liten trall...

søndag 1. mai 2011

Romantikk, takk!

http://farm5.static.flickr.com/4066/4587012101_2ab6daafda.jpg
Kom mai du skjønne milde... Hva passer vel bedre enn å lese litt om striden mellom Wergeland og Welhaven, synge litt nasjonalsanger, diskutere folkeånden og hvorfor folkediktingen ble så populær. Fagdagen den 2. mai har fått navnet blogg og romantikk. Lykke til!