onsdag 23. mai 2012

Dans deg inn i 1800-tallet

Foto: FlickrCC
Vær ikke lei for at norskboka er levert inn. Kildene til kunnskap er mange, og nå har du muligheten til å fortolke 1800-tallslitteraturen på din egen måte. Dramatiser Til Foraaret, skriv et blogginnlegg fra Bjørnson eller tonesett Luren. Eller kanskje vil du danse, synge eller lage en fin PowerPoint.

Meningen er at vårens siste oppgave om 1800-tallet skal få fram smilet, latteren og kanskje ettertanken. Gjennom dere får de gamle tekstene et nytt liv.

mandag 7. mai 2012

Kom mai du skjønne milde

Foto: FlickCC
Og mens vi venter på at bjørka spretter, fortsetter vi arbeidet med lyrikken...

onsdag 18. april 2012

Snakk om litteratur!

Foto: FlickrCC
Neste uke skal vi begynne med litterære fagsamtaler. Da skal dere få styre ordet, mens jeg er "flue på veggen". Jeg kommer til å ta ut gruppene enkeltvis. Det betyr at resten blir overlatt litt til seg selv. Frykt likevel ikke for at dere blir arbeidsledige på noe vis. Når fagsamtalene er over, kan dere nemlig få lov til å konkurrere om å lage den beste digitale tidslinja (altså fortsette med arbeidet på Dipity)

onsdag 15. februar 2012

Hvor har du det fra?

Foto: FlickCC
Nettet er et hav av kunnskap. Øs gjerne fra det, men vær kritisk til hva du bruker og være hederlig i forhold til hvor du har hentet det fra. Leif Harboe har skrevet mye om god kildebruk i skolearbeidet.

Til stilkonkurransen

Foto: FlickrCC
Finn ut av hvilken sammenheng sitatene er tatt ut fra. Hvem er det som uttalte ”Den sterkeste mann i verden, det er han som står mest alene”?  Google hvordan er uttrykket brukt i ettertid. Hvilke tanker og refleksjoner gjør du deg? Hva med "du skal ei lese for at sluge, men for at se hva du kan bruke". Sitatet brukes i ulike sammenhenger, og er blant annet blitt brukt i forhold til elever, læring og lesestrategier. Hvorfor er sitatet fra Arnulf Øverland fortsatt like aktuelt i dag?

Har Sigrid Undset rett i at menneskenes hjerter ikke forandrer seg gjennom tidene? Hva mente Bjørnstjerne Bjørnson med "Fred er ei det beste, men at man noget vil"? Hva kan dette sitatet ha med Stoltenberg-regjeringen å gjøre? Hvilke tanker gjør du deg? Skriv i vei, og sørg for at du har noe å dele med sidekameraten når vi møtes på torsdag!

tirsdag 14. februar 2012

Ta en femminutt

Foto: FlickrCC
og finn de skapende kreftene i deg. Kast deg utpå og skriv!

torsdag 9. februar 2012

Hva har du lært?

Den franske revolusjon
Skriv et innlegg på bloggen din om opplysningstiden og klassismen. Hva har du lært om tankesett og samfunn, kunst og litteratur? Husk å få med noen ord om Ludvig Holberg og Den Stundesløse. Skriv også noen punkter på den digitale tidlinja di, så får du en sammenhengende historie.

onsdag 8. februar 2012

Mystisk

Foto: FlickrCC
Det kan se ut til at vi bør jobbe mer med egenvurdering og medelevurdering. Dere ser ut til å være veldig godt fornøyd med hverandre, og det er jo hyggelig. Etter å ha lest igjennom vurderingsskjemaene deres, kan se ut til at snittet ligger på oppunder fem. Det stemmer nok ikke helt med det inntrykket jeg har etter å ha gått rundt. Vi får snakke litt mer om hvordan vi skal finne en god form på vurderingsarbeidet.

tirsdag 7. februar 2012

Av kjas og mas blir det bare fjas?

Ludvig Holberg
Eller kanskje ligger det òg litt alvor bak? På fagdagen skal vi nærme oss karakterkomedien Den stundesløse av Ludvig Holberg. Her er det bare å utfolde seg.

onsdag 1. februar 2012

lørdag 21. januar 2012

Ord og begreper

Nå har jeg laget en liste over ord dere lurte på i kapitlet om barokken.

mandag 16. januar 2012

Oppgjørets time

Foto: FlickrCC

I dag settes sluttstreken for første termin. Jeg trodde at jeg skulle rekke å snakke med mange av dere i dag, men tiden og jeg ser ikke ut til å spille på samme lag. Fagsamtalene vil fortsette, så får jeg heller komme tilbake til noen egnede tidspunkt.

Til dere som hadde håpet at terningen skulle falt ned på noe annet: løft hodet. Dere er underveis! Det betyr at ved målrettetarbeid denne terminen, vil resultatet se annerledes ut til våren. Dette handler nemlig om mer enn flaks og uflaks.

"samt og tanteien som løper leien, stenbit og seien og torsk og skreien og nise...."

Kilde: Wikipedia
Petter Dass var en av våre største barokkdiktere. På torsdag skal vi se nærmere på den kjente og kjære salmen Herre Gud, ditt dyre navn og ære. Rens stemmebåndet, ta med gitaren og stem i. Vi skal også ha en felles gjennomgang av barokken. Møt forberedt, så er det lettere å hekte på tankene.

torsdag 12. januar 2012

Trekk ein tekst

Foto: FlickrCC
Ta handa ned i boksen og trekk ein lapp. Finn att tittelen i norskboka di. Skriv ein tekst der du kommenterer form og innhald, og set teksten inn i ein litteraturhistorisk samanheng. Finn gjerne eit passande bilete. Legg tekst og bilete inn på fagbloggen din. Lukke til!

onsdag 11. januar 2012

Sjølv når det blir litt kronglete

Foto: FlickrCC
På måndag byrjer eg med fagsamtalar. Då vil eg gjerne at du har tenkt ut nokre spørsmål. Les gjennom heildagsprøva med kommentarar. Tenk på språktavla di, og kor du vil ha vekstpunkta dine.

tirsdag 10. januar 2012

ein moralpreiken

Foto: FlickrCC
Det er ikkje alle som vil hoppe like høgt når dei omsider får attende heildagsprøva si. Gong på gong har eg sagt at de må lese oppgåva, og svare på det ho spør etter. De må ha fagkunne, og de må skrive ein tekst som kommunisererer med  lesaren. På Fronter ligg det vurderingsskjemaet eg nyttar når eg les tekstene dykkar. Dette er ei forenkla utgåve at det skjemaet sensorane nyttar når dei vurderer eksamensoppgåver. Oppgåva mi er å gjere dykk best mogeleg. Då må de òg gjere jobben dykkar og ta norskfaget på alvor. Hopp i det!

mandag 9. januar 2012

torsdag 5. januar 2012

Nyttårsforsettet mitt

Foto: FlickrCC
Noen nyttårsforsett er slike som en gjemmer i hjertet sitt. Andre er slike en glemmer like etter at de er uttalt. "Nytt år, nye muligheter", har du kanskje hørt før. "Særlig", tenker du kanskje. Sant nok, det kan fort bli en forslitt klisjé, men det er også lov å håpe på at ting kan forandre seg.Det kan bli bedre (og det kan bli verre). Jeg velger å tro at det kan bli bedre, selv om jeg må starte nyåret med å bli hjemme med sykt barn.

Dere skal få en skriveoppgave som dere skal legge på bloggen. Et av mine forsetter er at dere skal få skrive enda mer. Jeg har ikke muligheten til å lese igjennom alt dere skriver hver gang. Derfor vil jeg lage et vurderingssystem der jeg plukker ut fem tekster hver gang. Teksten vil bli tilfeldig trukket ut, det vil si at hvis du trekkes ut denne gang, vil du fortsatt ha mulighet til å bli trukket ut neste gang. Ved å ha mange vuderingssituasjoner, vil sannsynlighten for at alle blir trukket ut øke. Smart, ikke sant?

Når det gjelder heldagsprøvene i nynorsk, så vil de snart legges tilbake i innleveringsmappa i fronter. Jeg beklager at dette har tatt tid. Dessverre viser det seg at svært mange har valgt å ikke følge rådene i forhold til faginnhold og skriving. Resultatene har derfor blitt deretter. Jeg håper og tror at 2012 blir et bedre år!