onsdag 30. mars 2011

Jeg skulle hatt en hage full av tulipaner...

http://www.flickr.com/photos/julietteculver/4518080067
Da skulle jeg plukket en til hver og en av dere som takk for god innsats under "Lynfestivalen 2011"! Jeg er imponert over den innsatsen dere legger for dagen, og koste meg kostelig over nytolkningene deres. Det er ikke mangel på kreativitet i 2ST1 :-). Nå er hagen full av snø, og ikke vet jeg om jeg finner så mange hvis jeg begynner å grave. Ta derfor i mot disse virtuelle tulipanene, og snus inn den deilige duften (det tviler jeg ikke på at dere er i stand til).

Repeter dikttolkning og se litt på bildetolkning. Syng litt salmer, les tekster og husk at språket har utviklet seg siden 1600-tallet.

mandag 28. mars 2011

Eit ord

http://farm4.static.flickr.com/3333/3340616507_9eae8a1253.jpg
Eit ord
- ein stein
i ei kald elv.
Ein stein til -
Eg lyt ha fleire steinar
skal eg koma over.

(Olav H. Hauge, Dropar i austavind,1966)
 

Og når vi snakker om ord...

Det er spennende med ord. Noen ord forsvinner ut av språket slik som bislag og skyggelue. Andre ord kommer inn i språket  slik som monstermaster og "å knause".Hva med "app", synes du det er et nytt ord?

Google Docs in Plain English

Google Docs: A love letter

Hva skal barnet hete?


Et nytt virtuelt liv har kommet til på verdensveven. Noen vil kanskje mene at det ikke passer å vifte rundt med poetiske bilder, og heller kalle barnet ved dets rette navn: En felles klasseblogg. Uansett så må vi gi nyskapningen et navn. Når man søker etter blogger på nettet, ser man at det ikke mangler på fantasi hos navngiverne. Dere har vist dere som en kreativ gjeng så langt, og nå utfordres altså dere til å finne et velklingende navn til bloggen vår. Det vil bli offisiell avstemning, og kake når valget er avgjort.

Ein må skrive nokså mye for å sjå kva ein ikkje skal skrive.

Sitatet er hentet fra Arnljot Eggen (1923 - 2009), en markert skikkelse innenfor norsk lyrikk. De færreste tar kanskje mål av seg til å bli en kjent forfatter, men skriving er en ferdighet som er nyttig i svært mange sammenhenger. Skrivepedagogen Torlaug Løkengard Hoel snakker gjerne om "skrivinga som et redskap for tanken". Det synes jeg er godt sagt. Selv har jeg mange ganger opplevd hvordan jeg skriver meg inn i erkjennelsen, og jeg vil tro at mange av dere har opplevd det samme.


Jeg vil at vi skal jobbe systematisk med skriveopplæringa framover. Som en hjelp i skrivearbeidet vil jeg føre dere inn i femavsnittsmetoden. Prinsippene for metoden er enkle, og det fine er at metoden er god også for fagtekster i andre fag. Kort sagt: mye å vinne, intet å tape.